Hästkunskap & Goda råd

>>Hästkunskap & Goda råd
Hästkunskap & Goda råd2022-08-30T20:59:17+02:00

Hästar kräver en ledare

Hästar är flockdjur vilket innebär att så fort det är fler än en i hästens värld, krävs en ledare. För att hästen ska uppfatta dig som ledare krävs att hästen litar på dig. Ett lyckat ledarskap bygger på ett ömsesidigt förtroende. Respektera hästen, men kräv också att hästen respekterar dig.

Rätt vanor och rutiner, och undvik överraskningar

Hästar mår bra av fasta rutiner och att veta vad som väntar dem. Hantera därför i möjligaste mån hästen på samma sätt vid skötsel, sadling, tränsning, utsläpp i hagen, m.m. Låt hästen veta att du är på väg. Prata med hästen när du går in i boxen/spiltan. Om du låter den veta att du är på väg blir den inte rädd eller överraskad. Hästen kan inte se rakt fram eller rakt bak. Närma dig därför hästen från sidan. Om hästen står i spilta går en endast in om du fått kontakt med hästen.

Bind upp hästen vid skötsel, sadling och tränsning

  • Hästen ska bindas upp innan den sköts om. Det gäller även vid sadling och tränsning.
  • Koppla ihop grimma och grimskaft.
  • Öppna boxdörren och locka hästen till boxdörren, så undviker du att bli instängd mellan hästen och väggen.
  • Sätt på grimman när du står mellan hästen och boxdörren och bind upp eller ta ut hästen från boxen.
  • När du har ridit klart och ska släppa in hästen i boxen igen ska du först gå in i boxen, se till att hela hästen är inne i boxen innan du vänder den. Du släpper hästen när du står mellan hästen och boxdörren.
  • Var noga med att boxdörren går i lås när du stänger om hästen, så att den inte får upp dörren på egen hand och smiter ut.

Vid all hantering ska du sträva efter att stå så nära hästen som möjligt – naturligtvis inte rakt bakom hästen – eftersom en eventuell hästspark då inte hinner få någon kraft innan den träffar dig.

Stallet är hästarnas hem

Som ridskolehäst har inte hästarna någonstans att dra sig tillbaka där det är lugn och ro. Stallet är hästarnas hem och vi som är i stallet måste tänka på att skapa en så lugn och rofylld miljö som möjligt.

Stallgången

Lämna aldrig saker i stallgången. Det är både av säkerhetsskäl och för att underlätta för personalen som sopar i gångarna flera gånger om dagen.

Barnvagnar, cyklar och lösa hundar

Barnvagnar, cyklar och lösa hundar är inte tillåtet på stallplanet eller i stallarna av säkerhetsskäl. Barnvagnar är i perfekt sparkhöjd och kan dessutom vara skrämmande för hästarna.

Täcke av och täcke på

När du tar av ett täcke ska det av säkerhetsskäl ske enligt tanken bakifrån och fram. Det vill säga att du börjar med att lossa eventuella ben- och svanssnören, går vidare till gjordarna för att sist knäppa upp bogspännen och halsspännen om hästen har ett sådant täcke. Detta för att undvika att täcket åker bakåt och irriterar hästen. När du lägger på täcket gör du likadant fast tvärt om och börjar med bogspännena.

Att leda en häst

När du ska leda hästen ska det normalt sett göras med nedtagen tygel. Kom ihåg att hålla avstånd när det är flera hästar som går på led.

Ta hästar till och från hagen

Om du hjälper till att leda hästar till och från hage använd alltid grimma med grimskaft. Vira aldrig grimskaftet runt handen, du kan lätt fastna om hästen gör en oväntad rörelse.

Vid hagen – tänk på att grinden eller ”slanorna” öppnas helt innan du tar in hästen i hagen. Om flera hästar ska släppas samtidigt – tänk på att ha ett säkerhetsavstånd mellan dem. Ta in alla hästarna i hagen. Vänd dem mot staketet. Släpp dem samtidigt Lämna hagen lugnt och stilla – en klapp på hästens bak kan vara livsfarligt.

Uppsittning och avsittning

Hästen ska stå stilla vid både upp- och avsittning. och båda stigbyglarna ska tast ned innan uppsittning. När du sitter upp ska du vara noga med att lyfta ditt högerben tillräckligt högt över hästens bakdel. Sjunk mjukt ner i sadeln. Vid avsittning ska du landa mjukt vid sidan av hästen. Ta upp stigbyglarna och ta tygeln över hästens hals.

På läktaren

När man är på läktaren är det viktigt att tänka på att det ska vara lugnt och inte för högljudd eller oroligt. Hästar är lättskrämda och kan reagera på plötsliga och starka ljud eller på häftiga och överraskande rörelser. Glöm inte att stänga av ljudet på mobiltelefonen.

Kläder av och på

Ta aldrig av dig eller på dig kläder när du sitter till häst. Hästen kan bli skrämd.

Mobiltelefon

Använd inte mobiltelefon på grund av säkerhetsskäl när du sitter till häst eller hanterar häst.

Tuggummi

Tuggummi-tuggande och ridning hör inte ihop. Tugga aldrig tuggummi vare sig du sitter till häst eller hanterar häst. Du kan sätta i halsen.

Ryttarens utrustning

Det är obligatoriskt att alla ryttare skall bära godkänd (CE-märkt) ridhjälm när de rider. Små barn ”i sparkhöjd” ska även ha hjälm vid hantering och skötsel. Om din hjälm utsatts för hårda slag, byt ut den. Vi har några få ridhjälmar att låna ut.

Undvik jackor och tröjor med luvor/huvor och snåren som gör att man kan fastna. På fötterna behövs stadiga skor eller stövlar med klack. Du får gärna ha säkerhetsväst när du rider. Säkerhetsväst är obligatoriskt vid hoppning.

Om du köper säkerhetsväst är det viktigt att du köper en väst i rätt storlek, annars ger den inte rätt skydd.

Hjälp att att förebygga smittspridning
Även hästar kan bli sjuka, och precis som för människor kan smittor spridas på olika sätt. Det finns smitta som smittar från häst till häst, men också så kallad luftburen smitta som till exempel när en häst hostar. När vi människor kommer i kontakt med smittsamma hästar riskerar vi att smitta ned andra hästar. Smittsamt material kan fastna på händer, kläder och skor och annan utrustning. Exempel på några sjukdomar är hästinfluensa och kvarka. Alla som har med hästar att göra bör tänka förebyggande. Det är viktigt att hålla en hög hygien.
Det är extra viktigt om du håller till på flera olika gårdar eller stall med hästar. Till exempel om du är medryttare någon annanstans, rider i andra stall, varit på ett helgläger eller är ute och tävlar. Tänk då på att det inte är det lämpligt att ta med dig samma kläder mellan gårdarna/stallen utan att de är nytvättade, för att minska smittrisken. Detta gäller även skor, ridhjälmar, borstar och  så vidare.
Tvätta gärna också dina händer ofta. Vid särskilda stationer har ridskolan satt fram sprayflaskor med virkon att som du kan använda för att desinficera.
Har du frågor, kontakta ridskolans personal.

Säker hästhantering

Vare sig du rider, sköter om en häst eller hjälpa dina barn i stallet är rätt hantering viktig för både dig själv och hästens säkerhet. Den här filmen tipsar om säker utrustning och hur du hanterar din häst på bästa sätt för att minska olyckor. Filmen är producerad av Svenska Ridsportförbundet 2014.
(Läs även mer på Din Säkerhet)

Se våra instruktionsfilmer:

Leda hästen

Ta hand om hästen innan ridning

Dags att tränsa

Hur sadlar man?

Sätt på benskydd och justera stigläder

Källor:
Hippson ”Checklist för säkrare hästhantering” ff Anna Carlsson-Käck
Hästkunskap, Stockholms Ridsportförbunds hemsida (www.ridsport.se/stockholm)