Skötarkurser – ett bra sätt att lära sig mer om hästar och ta hand som sin hästkompis
Om våra skötarkurser
På Enskede Ridskola kan man bli skötare på någon av hästarna eller ponnyerna om man genomfört en skötarkurs. Det är fritidsledaren som ansvarar för skötarkurserna och skötarsystemet.
Skötarkurserna är oftast på skolloven. Om det är många som inte kan gå på loven kan vi även ordna med en helgkurs. Information och anmälningslappar till skötarkurser kommer alltid upp två veckor innan kursen ska hållas.
För att gå skötarkursen ska man ha fyllt 8 år och du måste vara läs och skrivkunnig. Du måste ha med dig en förälder eller vuxen när du sköter fram tills att du fyllt 10 år. Då kan man börja sköta själv. Kursen är alltid gratis för medlemmar i Enskede Ridsällskap.
Skötarkursen är två dagar och fyra timmar per dag. Då vi går igenom hur man tar hand om sin sköthäst, borstar, visar och övar. Ryktning, hovkratsning, visitation och hur man tar hand om hästens utrustning. Vi avslutar alltid med ett litet skötarprov, diplomutdelning och självklart fika!
Man måste vara medlem i Enskede Ridsällskap för att få delta i kursen och vara skötare, då vi vill veta vilka som vistas i stallet, har telefon till föräldrar och man är försäkrad till och från stallet och i stallet.
Det är självklart inget tvång att bli skötare. Man kan självklart gå kursen för att lära sig mer om hästar. Man måste komma ihåg att vara skötare innebär ansvar, man har ansvaret för att sköta om sin häst eller ponny en eller flera dagar i veckan. Det brukar vara mycket kul och lärorikt och man får en helt ny kompis att pyssla om.
Vårt skötarsystem
Om man sköter en häst på ridskolan gör man det minst 1 dag i veckan och man får bara sköta en häst i taget.
För att bli skötare (efter att man har gått skötarkursen) så går man på ett såkallat ”lottningsmöte” som oftast inträffar samtidigt som skötarmöten. Information om lottningsmöte kommer alltid upp två veckor innan det ska hållas. På lottningsmötet går vi igenom vilka hästar som är lediga och om man kan de dagar som är lediga kan man räcka upp handen och visa sitt intresse, om det då är flera som vill sköta samma häst, lottar vi mellan dessa.
När man sedan har blivit skötare på en ponny eller häst så är det obligatoriskt att gå på alla skötarmöten. På skötarmötena stämmer av hur det går att ta hand om sin sköthäst, om man vill fortsätta sköta eller inte, klimatet i stallet och informerar om nya regler eller liknande. Man måste meddela i förväg om man inte kan komma på skötarmötena annars blir man av med sin skötplats.
Som skötare så har du ett ansvar över att din sköthäst och att dina uppgifter blir gjorda på din/dina skötdagar. Du har ett litet ansvar över din sköthäst, men kom ihåg att ridskolan har huvudansvaret över hästarna. Du ska bli skötare för du tycker det är roligt och för att du vill! Kom ihåg att det tar tid att sköta!
Skolan går alltid först och har du mycket att göra i skolan förväntas du inte komma och sköta. Du behöver självklart inte heller sköta om du är sjuk, ska resa bort eller liknande. Informera Louise Fritidsledare om du kommer vara borta under en längre tid. Är det så att du märke att du inte har tid att sköta längre så är det bättre att du slutar som skötare. Du är alltid välkommen att komma ner till stallet och borsta och hälsa på hästarna ändå! Viktigt att komma ihåg! Ridskolehästarna är allas egendom, vilket betyder att alla får umgås och borsta på hästen även fast det är din skötdag. Dom som rider på hästen har alltid förtur.
Som skötare på en häst/ponny på ridskolan ska du på din skötdag/dagar göra följande:
- Visitera (undersöka) hästen. Sår, svullnader, skav eller andra skador och kolla så att skorna sitter fast. Om du hittar något som är fel, säg till personalen!
- Borsta, Rykta, Kratsa hovar, kamma man, torka ur näsborrar och ögonvrår. Hästen ska vara ren, fri från smuts och lera.
- Tvätta ur krubba och vattenkopp ( varje dag)
- Göra rent hästens bett, noga! Ska vara helt rent!
- Borsta av hästens benskydd ( om hästen har det)
Kom ihåg! Går hästen lektion och inte är inne medan du är i stallet så krävs det inte att du väntar på att hästen ska komma in igen. Försöka att sköta när hästen är inne. Man kan aldrig veta exakt hur hästarna går lektion men oftast går dom på ungefär samma tider. Om du märker att hästen aldrig är inne när du är i stallet, prata med Louise (Fritidsledare) om att byta skötdag så det passar dig bättre.
Som skötare förväntas du även att: Obs. vid möjlighet!
- Smörja sadel & Träns (obs. Hästen får inte gå lektion efter, utan måste vara klar för dagen)
- Hjälpa till att ta in hästar från hagen om du blir tillfrågad
- Hjälpa andra om du blir tillfrågad
- Vara en god kamrat och förebild
- Gå på alla skötarmöten
Du som skötar ska även följa alla regler och föreskrifter som Enskede Ridsällskap och Enskede ridskola har. Följer du inte reglerna kommer du får en varning och bryts den så blir du avstängd från stallet och borttagen som skötare.
Du som skötare ska även följa Useks regler om bemötande och uppförande mot andra i stallet och regler runt sociala medier. Bryter du mot detta kan du bli avstängd och borttagen som skötare.
Skötarregler vid Enskede Ridskola
- Att vara skötare innebär ansvar, men om du är sjuk eller har mycket i skolan behöver du inte sköta. Ridskolan har huvudansvaret för hästarna. Tala gärna dock om för Fritidsledaren om du har fått förhinder och inte kan sköta.
- Ta väl han om din sköthäst, men tänk på att inte hålla på för länge! Det är viktigt att hästarna får stå ifred och vila ibland också.
- Du får inte vända din sköthäst i spiltan eller ställa ut din sköthäst på gången utan att fråga personalen om lov.
- Håll ordning på dina saker! Förvara dina ryktsaker i t.ex. en hink och märk dem noga med ditt namn. Se till att inte lämna saker i stallgången! Det hindrar personalen i sitt arbete.
- Borsta INTE svansen! Den blir tunn och sliten. Red ut svansen med fingrarna i stället.
- Det är INTE tillåtet att klippa man, svans eller hovskägg. Rycka man är heller inte tillåtet utan personalens tillstånd.
- Det är INTE tillåtet att byta grimma eller halsring på sin sköthäst i spiltan. Men uppmärksamma gärna personalen om hästens grimma, grimskaft eller halsring är sönder och måste bytas.
- Umgås gärna med din sköthäst, men var snäll och sitt inte i boxen/spiltan eller i krubban. Du kan bli skadad. Sitt inte heller i fönstren, och öppna inte dessa.
- Tänk på att det INTE skall vara med än två personer inne hos hästen/ponnyn samtidigt. Annars blir det för många och hästen kan bli orolig.
- Det är bra om du hjälper till med att smörja din sköthästs utrustning. Men kontrollera först att hästen inte skall gå på lektion – det tar ett tag innan allt torkar. Det är INTE tillåtet att ta isär tränset.
- Var noga med att inte vara för högljudd i stallet – hästarna hör mycket bättre än vi och blir lätt stressade om det är för stökigt.
- Tvätta gärna krubba och vattenkopp minst en gång i veckan och torka av saltstenen om den är geggig. Gör gärna rent spiltväggarna, men var försiktig så att du inte skrämmer ”grannhästarna”.
- Att mocka ingår inte i skötarrutinerna men du får gärna göra det om du vill. Men be personalen visa dig hur man gör först så att du mockar på rätt sätt.
- Hjälp till att hålla ordning i stallet – var sak har sin plats! Tänk på att ridskolehästen är ALLAS egendom – alla ska få umgås med hästarna. Om någon ber dig om hjälp är det viktigt att du ställer upp!
- Användning av mobiltelefoner när man sköter är förbjuden. När man är inne hos hästen i splitan/boxen så får man inte hålla på med sin mobiltelefon. Samma sak gäller när man leder hästen och i all annan hantering också. Mobiltelefoner ska vara ljudlöst och i stängda fickor.
- Det är obligatoriskt att gå på alla skötarmöten när man är skötare. Om man inte kan komma måste man meddela till Louise Fritidsledare innan så man inte förlorar sin skötplats!